Vi säljer orörd-, rörd-, kak– och smaksatt honung samt bipollen, bivax, täckvax, bivaxdukar och bivaxljus

Vi började med biodling 2013. Den sommaren hade vi en bikupa, redan nästa sommar utökade vi till två bikupor och resten är som man brukar säga historia. Idag har vi 15 bigårdar med 5-15 produktionssamhällen samt ett antal samhällen på tillväxt.

Under våren och sommaren utvecklas samhället i bikupan. Från att vara omkring 10 000 bin på våren till omkring 80 000 bin i början på juli när samhället är som störst.

Honung är resultat av binas insamling och bearbetning av blommornas nektar. Miljontals blombesök behövs för 500 gram honung.

Vi slungar honung tre gånger under sommaren, första slungningen sker strax innan midsommar. Det är nu den arbetsammaste perioden av biodlingen tar vid. All honung ska transporteras från bigårdarna för att slungas, silas och tappas på burk.

Vi slungar varje bigård för sig vilket gör att vår honung är unik då varje bigård producerar honung med olika smak och färg. Varje honungsburk är märkt med vilken bigård honungen kommer ifrån. Vi varken rör eller ympar vår honung, utan honungen får mogna i sin egen takt. Därför skiljer sig vår honung från många andra biodlare och framför allt den du kan köpa i matvarubutiker.

Orörd honung
Orörd honung kallas även för Raw-, Jungfru- eller Gammeldagshonung. Det innebär att honungen tappas på burk direkt efter slungning och är under en period flytande innan den har mognat färdigt. Det gör att vår honung kan upplevas som lite grov jämfört med till exempel honung från matvarubutiker. Vill man behålla honungen flytande rekommenderar vi att man värmer honungen i ugn på 30o C till det att den är flytande igen.

Rörd honung
Rörd honung eller ”vanlig” honung som man bland annat köper i matvarubutiken har rörts under en period efter slungning för att förstöra sockerkristallerna som bildas under mognadsprocessen.
Hos oss är detta en beställningsvara och kan beställas fram till mitten på augusti.

Kakhonung
Den här honungen kommer direkt från bikupan. Honungen är kvar i vaxkakan och även den vita beläggningen som skyddar honungen.
Hos oss är detta en beställningsvara och beställningen behöver vara gjord innan sista april. Kakhonung på präglad vaxkaka finns tillgänglig under hela säsongen.

Bismak
Bismak är vår smaksatta honung och finns i flera olika smaker, allt från Gräddkola till Calvados.
Eftersom honungen är smaksatt och behandlad för att vara flytande får den inte kallas för honung, därför har vi valt att kalla den smaksatta honungen kort och gott för bismak.

Bipollen
Bipollen är en trend bland hälso- och superlivsmedel och anses vara ett av naturens mest kompletta råvara. Bina använder pollen som proteinkälla.

Bivax
Om du vill göra egna bivaxdukar eller bivaxljus. Bivaxet är en restprodukt från biskötseln.

Täckvax
Täckvax används vid tillverkning av bland annat salvor och krämer. Täckvax är en restprodukt från honungshanteringen.

Bivaxdukar
Bivaxdukar är ett bra alternativ till plastpåsar och plastfolie. Till våra bivaxdukar använder vi naturligtvis vårt egna vax och återvunnet bomullstyg.

Bivaxljus
Bivaxljusen består till 100% av vårt egna bivax och finns i fler olika varianter.